Ministrul neo-zeelandez al Justitiei, Kerri Allen, a demisionat, in decurs de 48 de ore, din toate functiile politice, inclusiv din Parlament. Si nu va candida in alegerile locale si parlamentare din Octombrie 2023.
Motivul? A provocat un accident in capitala tarii, Wellington, conducand in weekend masina ministeriala din dotare. Nu si-a recunoscut vina, a refuzat sa colaboreze cu politia si a fost retinuta. Testul alcoolemiei a iesit positiv, desi nu a depasit nivelul peste care politia deschide dosar penal. Ministrului i s-a aplicat amenda corespunzatoare. Fara alte comentarii.
Trebuie adaugat ca Kerri Allen era cunoscuta in propriul partid, Labour, drept un temperament nestapanit, care isi bruftuluia subalternii zilnic si care se lupta cu probleme de sanatate serioase de ceva vreme.
Demisia vine dupa o alta recenta demisie ministeriala si dupa (asteptata) demisie a prim-ministrului Jacinda Ardern la inceputul anului. Toate aceste demisii de onoare au un numitor comun: incapacitatea de a se ridica la inaltimea asteptatilor din parte publicului, dar si a partidului lor, Labour.
Opinia publica si clasa politica din Noua Zeelanda au reactionat prompt, fara echivoc. Cand nu esti capabil sa livrezi, sa te achiti de obligatiile public asumate, trebuie sa pleci. Asta face orice politician profesionist si responsabil. Fiindca in aceasta tara, onoarea este ceva ce nu se negociaza. Responsabilitatea pentru orice fapta, indeosebi cand se incalca legea nu se negociaza. Aceste reguli se invata in familie si la scoala din primii ani de viata. Ceea ce nu inseamna ca natura umana, in slabiciunea ei, nu calca alaturea cu drumul. Dar legile, scrise ori nescrise, se aplica. Fiindca legea si ordinea, justitia functioneaza.
In Romania pare ca ne aflam pe o alta planeta. Legile si regulile nu sunt facute decat pentru omul de rand care trebuie sa plateasca cand greseste. Foarte putine sunt cazurile in care “grangurii” au ajuns dupa gratii. Demisia unui ministru – din pura onoare, fara presiuni – este dintr-un alt film care nu ruleaza pe ecranele patriei.
“Un popor de oi naste un guvern de lupi!” (Florin Constantiniu)
Recent, Romania a fost zguduita de scandalul “azilelor groazei” care continua cu noi dezvaluiri despre responsabilitati in lant – mai precis, minciuni inlantuite - ale guvernelor anterioare. Am vazut doar doua demisii, si acelea chinuite. Scoaterea din decor a ministrilor Muncii si Familiei a fost solutia politica, nu si legala, a unei crize de sistem.
Solutie care inseamna raul cel mai mic pentru guvernul actual de coalitie. Va veni probabil momentul “pupat Piata Independetii!” pentru PSD si cele doua “oi ratacite” cand s-or intocmi listele electorale. Ca doar sunt patru randuri de alegeri in 2024!
Dar raul cel mai mare abia acum se vede si ar putea lovi tara in moalele capului. Cu guvernanti cu tot.
Guvernul de coalitie descopera cu stupoare ca REGELE E GOL! Nu mai sunt bani in buget, deficitul a ajuns aproape cat Groapa Marianelor, Uniunea Europeana nu mai are rabdare cu incompetenta si nesimtirea politicienilor de la Bucuresti, iar tara risca sa se pravale in haos si intr-o inspaimantatoare criza fianciara, economica, sociala.
La Palatul Victoria, sedintele cu usile inchise se tin lant, doar-doar apare o minune care sa salveze scaunele ministrilor. Nu tara ori cetatenii ei! Comisia Europeana, Banca Mondiala si alte institutii de la care vrem bani - gratis daca se poate! – le-au spus raspicat guvernantilor: taiati cheltuielile. Nu salariile, nici pensiile! Nu cresteti taxele ca sa mai luati inca sapte piei dupa sectorul privat si din ce-a mai ramas in buzunarul contribuabilului.
“Faceti din prosti conducatori si va intrebati de unde vine dezastrul!” (Winston Churchill)
Politicienii romani continua sa se comporte ca si cum tara ar fi mosia lor proprie, sfideaza cu nerusinare alegatorii prin voturile carora au ajuns la butoane, si-si indeasa cu sarg, cat pot de mult, din banul public in propriile buzunare, ale familiilor lor, finilor, cumetrilor, amantelor si cine-o mai fi prin suita lor. Intr-atat incat sa traiasca fara griji si dupa ce nu vor mai fi alesi. Este singura lor preocupare.
In urma cu peste un deceniu, regretatul istoric Florin Constantiniu spunea, referindu-se la situatia din Romania:
“Un popor de oi naste un guvern de lupi! (…) Pe roman nu-l intereseaza situatia generala. Daca prin fin, nas, cumnat, amic, etc si-a rezolvat pasul, restul duca-se stim noi unde! Mostenirea multiseculara a lui hatar si bacsis a ramas atotputernica. Cum sa indrepti o tara cand cetatenii ei se gandesc fiecare la sine, si nu la binele comun?!”
HATAR SI BACSIS! Sunt conceptele de casa ale politicienilor romani. Ele deschid orice usa. In Romania. Dar nu la Bruxelles, de unde asteptam fondurile europene care se ne mai dea o gura de aer. Fonduri care nu pot fi praduite.
Se vede insa ca nimanui dintre guvernanti nu-i pasa de riscul urias de a pune tara pe butuci. Presa lanseaza zilnic noi stiri “pe surse” despre fel de fel de solutii fiscale care se discuta in spatele usilor inchise si care lasa specialistii in finante si/sau economie cu gura cascata. Cand faci din prosti si incompetenti conducatori, este inutil sa te mai intrebi de unde vine dezastrul, spunea Winston Churchill.
Ce-ar fi, totusi, ca guvernul sa inceapa in al 12-lea ceas cu indelung-asteptata si mult-promisa reforma administrativa care sa reduca rapid numarul ministerelor (al Familiei, intre altele) si al agentiilor care nu fac nimic, dar platesc salarii grase amantelor, nevestelor, pupilelor, finilor si cumnatilor?
Ce-ar fi ca DNA, Politia si Justitia (Judecatorii) sa lase ifosul la o parte si sa-si faca treaba, cooperand pentru a trimite dupa gratii toti coruptii si hotii, confiscandu-le ceea ce au furat din banul public. Magistratii si-au “tras” pensii speciale, ce-ar fi daca ar fi in rand cu orice contribuabil si ar primi atat cat lise cuvine? Taiati pensiile nesimtite – ele ar reprezenta un cuantum substantial la buget. Confiscati averile talharilor care au jefuit tara si huzuresc prin Serbia, Grecia, Italia sau aiurea. S-ar aduna astfel multe miliarde la buget, poate zeci, si nu ar mai fi nevoie ca guvernantii sa dea din colt in colt ca nu stiu ce sa faca.
Coalitia de guvernare isi incalca – din nou! – promisiunile prin marirea TVA, dupa cum se aude pe la colturi. Cresterea TVA la unele servicii si produse inseamna o majorare in lant a tuturor serviciilor si produselor pe piata. O stie pana si Grivei.
Mult mai grav, de ce Executivul (si majoritatesa parlamentara care-l sustine) arunca la gunoi programul de guvernare? Circul asta de-a “uite solutia, nu e solutia” continua de cateva saptamani, cand de fapt problema deficitului bugetar trebuia sa-i preocupe inca de anul trecut!
Golda Meir (prim-ministru al Israelului intre anii 1969-1974) isi sfatuia conationalii astfel:
“Daca vreti sa construiti o tara in care se vor intoarce fiii si fiicele voastre, in care oamenii vor pleca doar in timpul vacantelor, o tara care nu va avea frica pentru viitor, atunci faceti doar doi pasi:
1. Echivalati coruptia cu tradarea de tara, iar oficialii corupti cu tradatori pana la a saptea generatie.
2. Faceti din militar, profesor si medic cel mai bine platite si respectate profesii”.
Experti cu renume si reputatie internationala avertizeaza deja ca un tsunami financiar trebuie luat in calcul, in conditiile in care toate tarile dezvoltate se confrunta cu probleme financiare si economice serioase. Criza care se prefigureaza va fi mult mai dura decat cea din 2008. America a trecut la mustata de incapacitatea de plata. Deocamdata.
Dar cea mai fierbinte preocupare a guvernului – in ton cu vremea caniculara - este cum sa faca sa ramana si cu mancarea in tigaie, si cu faina in pod. Adica actuala coalitie sa-si consolideze(!) pozitiile si, in 2024, sa refaca formula politica (paguboasa) din prezent. Prin promisiuni incalcate si minciuni. Caci, asa cum bine spunea Otto von Bismarck,
“Niciodata nu se spun mai multe minciuni decat in timpul razboiului, dupa vanatoare si inainte de alegeri”.
Cum socoteala de la partid nu se potriveste cu cea din electorat, recentele sondaje de opinie arata in clasamentul politic schimbari majore. Ingrijoratoare. Pare de necrezut? Daca ne uitam in istoria moderna a Romaniei, scenariul seamana cu momentul in care legionarii au ajuns sa fie parte la guvernare in 1940. Cu aceleasi promisiuni desarte, cu aceleasi amenintari. Atunci, ca si acum, ciorovaiala, inghiontelile si iresponsabilitatea politica au dus tara la dezastru. Atunci, ca si acum, lumea, Europa erau in fierbere. Atunci, ca si acum, ascensiunea extremei dreapta si o vizibila tendinta spre autoritarism era pe punctul de a anihila toate legile si regulile democratice. A invata din lectiile istoriei - trecuta sau mai recenta - nu intra, insa, in preocuparile actualei puteri. Iar la Cotroceni s-a asternut, din nou, o liniste mormantala.
1. https://www.qmagazine.ro/faceti-din-prosti-conducatori-si-va-intrebati-de-unde-vine-dezastrul/
2. https://www.citate-celebre-cogito.ro/despre-romania-postdecembrista-interviu-cu-academicianul-florin-constantiniu/
3. https://relatii.net/2021/06/10/golda-meir-daca-vreti-sa-construiti-un-stat-maret-faceti-doar-2-pasi/
4.https://ro.wikipedia.org/wiki/Mi%C8%99carea_Legionar%C4%83
Scuze pentru offtopic, va raspund aici pentru ca la mine a disparut comentariul dvs, poate l-ati sters sau are Substack toane si nu reusesc sa il mai gasesc eu.
Da, sigur, v-am adaugat pe lista, nu stiam newsletterul dvs. The more, the merrier.
Dupa cum am spus si acolo singurele criterii de includere au fost (sunt) ca newsletterul sa fie in lb. romana si sa nu fie definitiv mort. In rest temele, numarul de abonati, continutul nu sunt asa de importante.
Ai noștri se leagă cu lanțul de privilegii și sinecuri, de unde atâta onoare? Demisia celor două mazete a fost decisă de partid, nu a venit nici o adiere de responsabilitate dinspre ei. Dar sa vezi ce politica se va face acum, Gabi (minte mica) Oprea, fostul izmenar șef," soluția imorală" de care s-au folosit toți amoralii, proaspăt scapat de dosarul facut cu spatele de niste procurori incompetenți de la DNA, și-a anunțat revenirea. Fereste-te limbă română, ai grija logică, va rupe Gabi-n două! Dacă îmi faci hatârul de a scrie mai des, iti dau bacșiș un "like" :). Felicitări!