Marcel Ciolacu este prim-ministrul Romaniei pana la alegerile din 2024. Cum a ajuns prim-ministru (adica, din membru PSD in siajul lui Liviu Dragnea in seful partidului care guverneaza din 1990 pana azi, cu o pauza de patru ani intre 1996-2000), cine l-a pus acolo de fapt si de ce poate ca vom afla peste o vreme.
Ca nu se recomanda ca prim-ministru prin calitati de exceptie s-a vazut din prima zi. De-a lungul celor peste 30 de ani de politica in slujba partidului creat si pastorit de Iliescu a invatat toate tertipurile politicii si politicianismului de tip dambovitean, pe care le aplica acum cu acribie.
A devenit obisnuit sa vedem politicienii – nu doar romani, ci si de aiurea – proferand atatea minciuni si contraziceri ale propriilor declaratii. Din ce aluat sunt facuti cei care decid asupra destinelor noastre este obiectul unei discipline care a aparut in Statele Unite ale Americii in urma cu mai bine de jumatate de secol: psihologia politica. Ea studiaza profilul psihologic al liderilor politici, fie ei presedinti, prim-ministri, lideri de partid. Este fascinant dar si inspaimantator sa descoperi ca suita nesfarsita de minciuni, de contradictii in declaratii, decizii dezastruoase precum acelea de a porni un razboi sau de a ordona asasinarea unui oponent presupus sau real, obsesia de a vedea dusmani care pandesc la tot pasul, masuri economice care uluiesc specialistii, dar si cetatenii, prin efectele lor catastrofale si alte asemenea idei isi gasesc o explicatie medicala despre care populatia unei tari sau chiar a lumii nu stie nimic. Sau afla decenii mai tarziu, dupa ce respectivul personaj este oale si ulcele. Doar specialistii inteleg mecanismele unor atari decizii din perspectiva medicala, dar nu cunosc nici un caz in istoria moderna in care sa fi fost facute atari dezvaluiri in timpul vietii acestor politicieni de rang inalt. Totul este strict secret! Si cum n-ar putea fi?
Evident ca aceste “decoperiri” medicale nu absolva decidentii de reponsabilitate ori de vinovatie, adesea penala, care afecteaza viata atator milioane de oameni. De regula, doar istoria ii mai judeca.
Exista doua carti fascinante care, intr-un limbaj accesibil cititorilor obisnuiti, analizeaza profilul unor celebri oameni politici prin prisma specialistilor – medici si psihologi/psihiatri: Acesti nebuni care ne guverneaza (autor Pascal de Sutter) si Bolnavii care ne conduc (autori Pierre Accoce, Dr. Pierre Rentchnick). Au fost traduse in limba romana, iar autorii lor fac opera de “pionierat” in literatura franceza de profil. Le recomand calduros!
In acest context, prim-ministrul Marcel Ciolacu pare sa faca parte din categoria celor pe care specialistii i-ar numi mitomani. Politici. Mitomania este o afectiune psihica caracterizata prin tendinta de a inventa realitati care nu exista, de a denatura realitatea, de a spune exact contrariul a ceea ce ai afirmat ieri. Intr-un cuvant, de a minti precum respiri. Declaratiile publice ale prim-minstrului Romaniei stau marturie incontestabila. Aceasta afectiune poate fi confundata uneori cu propaganda, dar cand sustii ca negrul este alb, chiar in fata evidentelor, atunci avem de-a face cu o problema foarte serioasa care depaseste obisnuitele derapaje politicianiste.
Daca s-ar institui regula unui control medical general, inclusiv psihiatric, al tuturor candidatilor la o functie politica - nu doar in Romania, ci in orice tara din lume - am descoperi ca majoritatea covarsitoare are probleme de sanatate mentala, unele derivate din dureroase suferinte circulatorii. Virsta este un element extrem de important fiindca atunci devin vizibile probleme care afecteaza gandirea, logica, deci implicit calitatea deciziei politice, cu impact intern imediat sau/si, uneori, cu efect extern. La ora actuala avem exemple nenumarate de astfel de lideri, incepand cu Donald Trump, Vladimir Putin sau Recep Tayyip Erdogan, ayatollahul iranian Khameini sau liderul palestinian Mahmoud Abbas.
Politicienii romani, la fel ca exemplele de mai sus, se inspira masiv dintr-un nationalism gaunos, invocand permanent sloganul "facem asta pentru popor, pentru tara, aparam interesele nationale". De altfel, majoritatea politicienilor romani – indeosebit dupa ce a ajuns la putere - este, in realitate, la ani lumina distanta de ceea ce isi doreste natiunea, "Carpe diem" este sloganul dupa care-si croiesc viata, adica "apuca tot ce poti aici si acum, pentru binele tau exclusiv". Din nou, avem exemple nenumarate in Romania ultimilor trei decade.
Revenind la prim-ministrul in functie al Romaniei, el uimeste prin sirul de minciuni, de “reinterpretari” (sa nu spun mistificari ale realitatii ) pe care ni le serveste zilnic. Marcel Ciolacu si-a gasit si sloganul care bate orice competitie si are un impact imediat in mintea electoratului (nu doar al PSD): "Nu voi (mai) tolera)!".
Am rezumat mai jos cateva dintre cele mai exasperante exemple, de data recenta, din care reiese clar ca ...una spunem, alta fumam. Fiindca realitatea infirma minut de minut declaratiile pompoase ale prim-ministrului si cabinetului sau.
Despre sanatate: Marcel Ciolacu a spus că aprobă două strategii naționale: cea de sănătate publică si cea care vizează lupta împotriva infecțiilor nosocomiale (probabil parte din strategia de sanatate publica, ma gandesc!). „Alocăm și sumele promise pentru a rezolva problema medicamentelor din farmacii, inclusiv cele 200 de milioane de lei pentru cheltuielile solicitate de spitale”. Asta a declarat ritos pe 20 Octombrie 2023.
In realitate: Spitalele din sistemul public de sanatate au nevoie de cel putin 4 miliarde de lei ca sa poate functiona la parametri decenti, conform datelor Casei Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS). Ei bine, prim-ministrul declara pe 9 noiembrie 2023, fara sa clipeasca: “Sănătatea primește 1.7 miliarde de lei pentru medicamente, servicii și dispozitive medicale, pentru derularea programelor naționale de sănătate curative, dar și pentru acordarea de tratamente compensate și gratuite.” Sunt spitale unde fondurile pentru urmatoarele luni au ajuns la jumatate din cea mai mica pensie in Romania. Doua dintre ele au primit recent doar 300 de lei de la CNAS!
Sa-i reamintim lui Marcel Ciolacu, ij caz ca a uitat, faptul ca art 34 din Constitutia Romanie statueaza dreptul la ocrotirea sanatatii tuturor cetatenilor tarii!
Despre lupta impotriva drogurilor: "Nu voi mai tolera asa ceva: copiii nostri sa fie subiectul dealer-ilor de droguri!"
In realitate: Dealerii isi vad de treaba, vand droguri oriunde doresc, mai ales in preajma scolilor si universitatilor - toata lumea stie si declara acest lucru! I continuu sunt depistati soferi (inclusiv politisti) sub influenta drogurilor care fie comit accidente grave, fie comit violente in public si/sau in familie. Ministrul de Interne declara nu demult ca “lupta cu drogurile a fost pierduta”! Marcel Ciolacu pare ca nu aude, nici nu vede nimic din toate aceste realitati. O ciudata coincidenta a facut ca, in ultimele luni, sa nu exisate capturi de droguri – mai ales in Portul Constanta.
Despre pensii, inclusiv cele speciale (nesimtite): Marcel Ciolacu a declarat recent ca TOATE pensiile vor creste incepand cu 1 ianuarie 2024. “Reforma pensiilor speciale a fost promulgată. Este cel mai greu și mai important jalon din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) indeplinit în acest an, de care depinde încasarea a încă 3 miliarde de euro.” Ar fi neconstitutional sa existe alta abordare, a mai spus Ciolacu. “A existat și această propunere, să nu crească, dar nu cred că ne putem permite așa ceva(!). Această inechitate se va încheia odată cu recalcularea" (declaratie la un post TV). Si de ce nu ne putem permite, ma rog? Scrie undeva in Constitutie ca magistratii, de exemplu, au dreptul la pensii speciale de zeci de mii de lei lunar? Constitutia Romanie precizeaza la art. 47 (Nivelul de trai) ca orice cetatean roman are dreptul la pensie, la concediu de maternitate platit, la asistenta medicala în unitatile sanitare de stat, la ajutor de somaj si la alte forme de asigurari sociale publice sau private, prevazute de lege. “ Nu scrie nicaieri in legea fundamentala a tarii despre categorii speciale de cetateni care ar avea dreptul la pensii speciale! Dar, de vreme ce judecatorii Curtii Constitutionale nu au facut nici o obiectie privind pensiile speciale de care ei insisi se bucura, statul roman continua sa aplice dubla masura. Incalcand chiar Constitutia care spune la art.16 (2) ca “nimeni nu este mai presus de lege” Dar, ca in fabula lui Grigore Alexandrescu, Cainele si catelul, aceasta politica s-ar traduce asa: “Eu vreau egalitate, dar nu pentru catei!”
Mai mult, proiectul de lege a pensiilor va include pe lista celor “in drept” sa beneficieze de pensii speciale inca o categorie de privilegiati! Dar, zice Marcel Ciolacu, toate pensiile, INCLUSIV cele speciale, care se ridica la sume aiuritoare pentru orice alt cetatean obisnuit, vor creste cu rata inflatiei. Comisia Europeana a reamintit Romaniei in septembrie ca si-a luat angajamentul in Planul National de Redresare si Rezilienta sa elimine categoria de pensii speciale pana la sfarsitul acestui an. NU SE INTAMPLA ASTA, iar riscul major este ca Romania sa piarda miliarde de euro din fondurile europene. Acest esantion de “speciali” inghite 0.83% din PIB!!! Nici cumulul pensiilor speciale si al salariilor nu a fost atins. Noli me tangere, ar zice Aristotel! Si la acest capitol judecatorii Curtii Constitutionale bat orice competitie nationala si internationala. In plus, se dovedeste ca legea pensiilor nu are surse de finantare, iar ministrul finantelor, liberalul Marcel Bolos, a declarat ca nu sunt bani pentru acest nebunesc proiect electoral. Ciolacu i-a spus ca, chiar daca nu semneaza proiectul, acesta tot va fi promulgat! Are asta vreo legatura cu logica, este aceasta gandire una realista, sau avem de-a face cu un prim-ministru traind intr-o realitate virtuala ori paralela?
Despre reforme si digitalizare: ”Voi merge mai departe cu reforma bugetară. Nu trebuie să vă fie frică de reformă, de reorganizări. (...) Lucrurile nu se mai pot face ca până acum. Fiecare minister și fiecare instituție publică trebuie să aibă un birou unic de avizare și un proiect digital unic care să fie implementat la toată lumea." (declaratie la sedinta Consiliului National Politic al PSD).
In realitate: despre digitalizare – eehh, mai vorbim, ne mai socotim, mai vedem cum stam cu banii...Unii functionari au prins chiar momentul propice de a face greva pentru...marirea salariilor.
Despre buget si deficitul bugetar: Prim-ministrul dadea asigurari ca a obtinut sprijinul/acceptarea din partea Comisiei Europene ca deficitul bugetar al tarii sa fie de 5.5% pentru acest an. Fiindca a dat asigurari la Bruxelles ca guvernul sau va reduce considerabil cheltuielile bugetare.
In realitate: o stire proaspata infirma declaratia prim-ministrului si spune ca Romania are doar un acord verbal cu Bruxelles, NU un document scris privind limita acceptata a deficitului bugetar. Mai mult, Comisia Europeană nu pare deloc mulțumită de Legea austerității prin care Guvernul și-a asumat răspunderea in parlament. Motivul: măsurile sunt considerate insuficiente pentru a duce la o reducere a deficitului bugetar. Nici vorba de reducerea cheltuielilor bugetare – nu vor fi taieri de job-uri grase la stat in care se lafaie familiile, prietenii si concubinii diversilor PSD-isi si chiar PNL-isti. Nici inchideri ale mamutilor economici gestionati de stat care inregistreaza pierderi astronomice. Ramane cum am stabilit! ar zice un personaj caragialesc.
Tot despre deficitul bugetar si taxe: “Cert este, dacă în acest moment nu se face o reformă administrativă în paralel cu o reformă de reducere a unor excepţii fiscale, din Codul fiscal, toate excepţiile însumează în jur de 75 de miliarde de lei în România. (...) România, în acest moment, fără nicio măsură luată, va ajunge la un deficit mai mare decât deficitul de anul trecut. Deci, un deficit mai mare de 6,2%. (...) Nu vor fi majorări de taxe. Majoritatea masurilor fiscale vizează eliminarea unor excepţii, cum ar fi neplata CASS în domenii precum construcţiile sau agricultura sau neplata impozitului pe profit în domeniul IT.” Marcel Ciolacu ii ameninta chiar pe evazionistii fiscali “Vin dupa voi!” Chiar ma intrebam ce-o fi tropaiala asta prin Romania? S m-am dumirit: erau evazionistii fiscali care fugeau de frica prim-ministrului incotro vedeau cu ochii!
In realitate: bugetul adoptat prin asumarea raspunderii de catre guvern in fata parlamentului se modifica chiar in forma sa finala inainte de publicarea in Monitorul Oficial. Limita cash-ului ce poate fi folosit zilnic – prevedere menita pe hartie sa reduca evaziunea fiscala – a fost “re-evizuita” pe picior. De la o zi la alta, de doua ori. Rezonuri politice, mon cher! Finantistii au pareri impartite despre aceasta masura. Dar intreprinderile mici si mijlocii sunt lovite in plex de noua taxare, balonul inflationist sta sa se mai umfle un pic, Codul Fiscal se modifica precum un cameleon (pentru a raspunde, si el, unor interese politice, de partid si de clan). Promisiunile de a sprijini economia romaneasca s-au dus pe aripile vantului...
Despre educatie: ”Avem nevoie de o mare reformă în educație, nu mai putem avea clase cu 2 copii, cu 3 copii. Nu se poate așa, pentru că asta este risipă. Ne trebuie un plan foarte bun pentru a reforma educația” zicea Marcel Ciolacu, articuland apasat fiecare cuvant.
In realitate: In 33 de ani – din care timp de 29 de ani social-democratii /socialistii au fost la guvernare (inclusiv in CPUN) - n-a existat nici macar o umbra de intentie privind o reforma profunda, serioasa in educatie. Proiectul Romania Educata – prin care KW Iohannis i-a aburit pe romani, castigand un nou mandat, nemeritat, si care, intr-un fel, a fost “adoptat” si de actuala coalitie PSD-PNL – ramane o poveste de adormit copiii. Realitatea cifrelor este necrutatoare:econform datelor Eurostat, un copil nascut azi in Romania isi atinge doar 58% din potentialul productiv! Suntem pe ultimul loc in Uniunea Europeana SI la acest capitol!
Lista exemplelor poate continua, din pacate, ilustrand ca prim-ministrul Romaniei exceleaza in vorbe mestesugite fara substanta, nici acoperire in realitate. Ceea ce nu realizeaza, se pare, este ca minciuna - propagata constant - poate ucide. Si chiar ucide, inclusiv pensio nari care poate nu vor mai apuca pensia urmatoare fiindca spitalul unde ar trebuie internat nu are bani sa-l ingrijeasca. Dar nu va fi vorba de nimeni din familia Ciolacu ori orice alta familie sus-pusa! Marcel Ciolacu nu este, nu a fost si nu va fi singurul demnitar care pacatuieste la capitolul mitomanie politica, declansand un mecanism ucigator. In Palatul Cotroceni se afla un prea inalt demnitar care este un concurent redutabil cand vine vorba despre mistificarea realitatii.