Omertà sau “datul din umeri”: reteta de succes a politicienilor romani !
Hotia, minciuna, cinismul si impostura: tentaculele Caracatitei mioritice
Evenimente dramatice care se tin lant de cateva saptamani pe plaiurile mioritice mi-au readus in minte doua seriale celebre ai caror eroi principali pot fi considerati si azi un simbol al curajului de a te lua la tranta cu crima organizata, oricum s-ar numi ea si oricat de bine ar fi conectata.
Corrado Cattani, eroul principal din serialul italian La Piovra (Caracatita), este un curajos comisar de politie care se ia la tranta cu mafia italiana. Piere intr-un attentat organizat de mafie, dupa ce reusise aproape imposibilul: sa aresteze o parte dintre capii mafiei, intangibili de ani de zile.
Elliott Ness, eroul principal din serialul american The Untouchables, este un alt celebru luptator impotriva coruptiei si crimei organizate, pe care cei foarte tineri ma tem ca n-au avut sansa sa-l vada.
Acum, la cateva decenii de la difuzarea acestor seriale in Romania, incerc un sentiment de oroare si furie deopotriva vazand ca retete mafiote, coruptia si crima oganizata, au devenit moneda curenta si in Romania. Un putregai ce ameninta sa ingroape tara cu tot cu locuitorii ei.
“Crima organizată și corupția merg mână în mână, formând liantul care-i ține împreună pe avocați, contabili, politicieni și infractori”, afirma Ernesto Savona, șeful centrului de cercetare Transcrime din Milano.
As adauga la lista de mai sus politisti, procurori, judecatori, primari, consilieri locali, directori de agentii de control ale statului (al caror rol este sa controleze, sa constate neregulile acolo unde ele exista si sa ia masuri legale imediat).
Savona mai sugerează că activitățile criminale – inclusiv cumpărarea de voturi – ar fi ceva normal în politică. „Traficul de influență ține de afacere“, explică el.
In ciuda acestor constatari pesimiste, imi este imposibil sa accept ca atunci cand:
- un individ de bani gata, drogat si beat, ucide doi tineri si baga in spital alti trei, nu este trimis IMEDIAT in judecata, politia NU-L opreste in trafic “doar” fiindca parintii lui sunt, se pare, extrem de bine conectati la niveluri politice si de politie foarte inalte;
- o statie GPL – care functiona ILEGAL din 2020 - explodeaza si ucide trei persoane, raneste cateva zeci de pompieri, politisti si localnici, distruge complet si/sau partial aproape 20 de case si lasa zona unde era amplasata ca dupa razboi;
- o soferita drogata ucide un baietel de 3 ani si umbla LIBERA, desi legea cere retinerea ei imediata;
si lista continua, zilnic, cu alte asemenea fapte care sunt investigate au ralenti (cu incetinitorul, sa treaca furia multimii, nu?) si, daca ajung in instanta totusi, faptasii se bucura de debordanta clementa a judecatorilor.
De aceea imi este, repet, imposibil sa accept declaratiile hulucinante si mincinoase pe care mai-marii din statul roman le fac parca venind din alta lume, paralela.
Omertà, legea tacerii, functioneaza!
Seful statului roman, Klaus Werner Iohannis, zice – la finalul unei vizite (tardive) la Spitalul de Urgenta Floreasca, cand i s-au pus intrebari deranjante (judecand dupa mimica prezidentiala):
„Am avut în ultimele săptămâni tragedie după tragedie: de la 2 Mai, de la Botoșani, de la Crevedia, de la Alba. Toate pot fi clasificate ca accidente, dar cred că autoritățile trebuie să meargă mult mai mult în profunzime. Întrebarea pe care o punem toți este de ce am ajuns până aici”.
Lasand la o parte exprimarea modesta, este ridicol si cinic sa-ti pui, public, o astfel de intrebare, cand esti la carma tarii de aproape noua ani! Stiu, Constitutia limiteaza prerogativele prezidentiale. Asta nu l-a impiedicat insa pe Klaus Iohannis sa se implice, in spatele usilor inchise sau chiar la vedere, in jocurile politice ale zilei.
Si mai zice seful statului si al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT):
„E greu să accept explicații de genul că pe noi nu ne-a sesizat nimeni. Este greu de acceptat în cazuri precum Crevedia că cei de acolo nu au știut. (…) Este inacceptabil să dăm din umeri și să mergem mai departe”.
Da, este inacceptabil. Dar asta fac politicienii care au fost si sunt la carma tarii: dau din umeri. Si fac declaratii sforaitoare, stiind foarte bine ca promisiunile lor sunt vorbe in vant. Iar asta se numeste cinism.
Ce a facut insa presedintele tarii din pozitia de sef al CSAT? Acolo ar fi putut sa ceara solutii, sa dezbata propuneri, sa gestioneze lansarea unor strategii. Dar, nici vorba de vreo sedinta CSAT chiar in aceste circumstante dramatice! Avem parte doar de vorbe goale. Dramele, tragediile care se tin lant demonstreaza ca statul a esuat in a-si proteja cetatenii! Statul a esuat, domnule Iohannis, fie ca va place sau nu formula! Ati spus-o public, dar acum pare ca va lasa memoria.
Imi este greu mie sa accept ca presedintele tarii nu ar fi primit informatii in timp real despre ce se intampla in tara in buletinul informativ zilnic! Imi este mie, cetatean roman, greu sa accept ca presedintele si toti politicienii care s-au perindat si se perinda la butoanele puterii isi incalca juramantul fata de tara! Dar, dupa cum se vede, presedintele are un pufos lifestyle de care se desprinde tot mai greu spre a da ochii cu publicul si presa.
Daca presedintele, ale carui promisiuni si sloganuri electorale au fost de multa vreme date uitarii si/sau ridiculizate de realitatea neiertatoare, se mira suav cum de-am ajuns aici, ministrul de interne – si vice-premier - a gasit deja un raspuns. Partial.
Catalin Predoiu, flancat de seful sau de partid si guvern, spune, fara ocolisuri, ca statul a pierdut lupta cu crima organizata, referindu-se in principal la traficul de droguri. Dar ce facem cu caracatita care sufoca Romania, cu puzderia de firme-capusa sau firme-fantoma care cotizeaza politic? Ce facem cu mai marii din Politie care-si dau mana cu infractorii? “Follow the money”: asta stie orice inspector fiscal, procuror sau comisar de politie care-si face treaba serios. Si ce facem cu procurorii care, sub presiunea politicului, uita dosarele prin sertare sau omit probe zdrobitoare?
Romania a devenit tara in care nimeni pare a nu sti si a nu vedea nimic din potlogariile care se petrec la chiar lumina zilei, sub nasul autoritatilor. Omertà sau legea tacerii functioneaza. Frica ori nepasarea ii fac pe oameni sa-si tina gura. Ori chiar disperarea cand constata ca nu se intampla nimic nici dupa ce au sesizat organele in drept! Si, citand unul dintre numeroasele noastre proverbe defetiste din cultura noastra, romanul isi spune: “Mai aproape mi-e camasa decat haina!”
Jucam alba-neagra cu europenii si credem ca avem de-a face cu naivi (ca sa nu spun idioti). Pe principiul “lasa, ca merge si asa!”
Siguranta nationala este fundatia fara de care un stat esueaza, devine un simplu teritoriu locuit, aflat in bataia vanturilor din toate directiile. Conceptul include apararea tarii, sanatatea, legea si ordinea, economia. Tot ceea ce priveste viata cetatenilor.
CSAT este cadrul legal in care seful statului, impreuna cu ministrii apararii, de interne, justitiei, prim-ministrul, sefii serviciilor secrete, discuta propuni de strategii si politici prin care fenomenele care aduc atingere sigurantei nationale sa fie daca nu eliminate, atunci diminuate, tinute sub control. Coruptia, traficul de droguri, banii negri, evaziunea fiscala implica RISCURI enorme pentru siguranta nationala. N-am auzit in ultimii ani sa se fi dezbatut public vreo politica sau strategie serioasa de combatare a crimei organizate – inclusiv privind retelele de trafic de droguri si carne vie. In schimb, de peste doua decenii aud aceleasi declaratii sforaitoare venind dinspre Cotroceni, Palatul Victoria sau Palatul Parlamentului ca “trebuie sa facem, sa actionam”… Baliverne!
Nu avem nici macar un singur proiect de tara! “Romania lucrului bine facut!” “Romania educata!” - tot atatea promisiuni desarte… Incotro ne indreptam, de fapt? Navigam in deriva, carpim pe ultima suta de metri ce se poate si incercam sa-i ducem de nas pe partenerii nostri din UE si NATO. Statura Romaniei de tara europeana cu pretentii este una foarte modesta. Jucam alba-neagra cu europenii si credem ca avem de-a face cu naivi (ca sa nu spun idioti). Pe principiul “lasa, ca merge si asa!”
Eroare grava! De asta suntem tratati cu condescendenta, ca sa nu spun cu mila ironica, fiindca nu avem reguli, o morala solida, sanatoasa, disciplina nationala de a misca lucrurile in directia corecta, aratand ca suntem demni de incredere, ne tinem de cuvant si facem ceea ce am promis. Nemtii au o vorba: Ein Mann, ein Wort! Tine-ti cuvantul dat! In Romania, principiul asta nu (mai) are nici o valoare, nici la cel mai inalt nivel.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu si-a imbracat haina de “om de-al nostru, din popor” (ii mai lipseste sa-si tina sacoul cu un deget, aruncat pe umar, cum faceau vechii activisti; in shimb tine mainile in buzunare cand se intalneste cu demnitari europeni!). Face ce face si mai calca’n strachini, pretinzand ca stie de toate, ca o enciclopedie Tout En Un. Una din ultimele sale ispravi: si-a angajat un consilier onorific in persoana lui Victor Ponta, plagiator dovedit in justitie, repudiat de chiar partidul pe care Marcel Ciolacu il conduce.
Ce mai pastoreste actualul prim-ministru pe langa Romania? Potrivit lui Valeriu Nicolae, Marcel Ciolacu ar fi conectat cu cel putin 100 de oameni care-i sunt loiali si, prin afacerile lor exclusiv cu statul, si-ar fi creat propriul clan. Nu stim, dar ce stim este ca ii apara sau se face ca nu vede coruptia practicata de la nivel micro- pana la nivel macro-administrativ si politic.
“Sa se revizuiasca, primesc, dar sa nu se schimbe nimica!”
Marcel Ciolacu pozeaza in personaj “non-conflictual”, asa ca insira declaratii fara nici o acoperire reala. Nu are prestanta si argumentele de a fi credibil in fata Comisiei Europene privind gaura bugetara enorma - cea mai serioasa problema a momentului pe care guvernul sau trebuie s-o rezolve fara sa sufoce ce mai respira inca in economie - sunt slabe. Comisia Europeana stie foarte bine ce se petrece in Romania si cata baza poate pune pe promisiunile facute de guvernul de la Bucuresti.
Coalitia PSD-PNL (si UDMR pana nu demult) - care seamana cu strutocamila lui Dimitrie Cantemir - n-a reusit sa remedieze nimic din catastrofa lasata de Liviu Nicolae Dragnea in plan economic, legislativ, juridic, administrativ. Nimeni insa nu mai pomeneste nimic de legile strambe care au facut din Romania raiul baronilor locali, in special ai PSD. Ghearele lor sunt adanc infipte in carnea tarii din care-si trag seva prin afaceri oneroase - numite, cu cinism, nise profitabile! -, iar legea NU exista pentru ei. Si asta-i Caracatita - La Piovra - care sufoca Romania! Deficitul bugetar enorm este unul din efectele vizibile care loveste toti cetatenii, cu exceptia hotilor la nivel inalt.
Trebuie neaparat mentionata in context si Curtea Constitutionala care a contribuit semnificativ la debandada legislativa actuala prin decizii care pur si simplu au dat frau liber hotiei, coruptiei, evaziunii fiscale si avantajelor de tot felul gratie carora “specialii” huzuresc.
S-a sinchisit cineva din actuala coalitie sa dea de urma afacerilor explozive – la propriu si la figurat – pe care le pastoresc baronii locali si apropriatii lor care cotizeaza din greu la partid(e) si care nu dau socoteala nimanui? Politia pare “timorata” si nu aplica legea. Sau se face ca nu vede nimic. Controalele – indiferent ce agentie le presteaza – sunt de mantuiala, iar amenzile, rizibil de mici. Aproape zero socotind nivelul profiturilor sau cifra de afaceri. Ca asa zice legea!
Pentru a carpi ce se mai poate din dezastrul economic si a nu pierde fondurile europene, Marcel Ciolacu pare sa se fi prezentat la Bruxelles cu urmatorul discurs:
„Dati-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale… Din această dilemă nu puteţi ieşi… Am zis!”
(Discursul lui Farfuridi in O scrisoare pierduta de I.L. Caragiale)
Intr-o forma sau alta, asta este de fapt mesajul pe care-l intelegem din toate promisiunile fara acoperire pe care demnitarii acestei tari se intrec in a le face. Zilnic.
In ciuda acestor realitati crude, a scandalurilor si tragediilor care nu se mai termina, a coruptiei care sufoca deja economia si pune la pamant tara, prim-ministrul nu pare a intelege ca Romania e bolnava, grav bolnava! Ultimii opt ani de guvernare au aratat cat de nepregatita este clasa politica aflata la carma, cata impostura si cinism se revarsa zilnic peste capul cetatenilor care-i platesc pe acesti demnitari – de la cel mai marunt la cel mai de sus - si care stiu ca nimic nu li se poate intampla de vreme ce tot ei se perinda de la un ciclu electoral la altul, schimband doar fotoliile.
De pilda, in cazul tragediei de la Crevedia, nici dupa zece zile de la teribilul eveniment capii afacerii nu au fost chemati la audieri. Nici nu s-a pus poprire pe averea sau conturile lor bancare. Afacerea merge inainte!
Si mai stiu acesti demnitari cu ifos de cunoscatori in toate domeniile (desi multi au trecut pri scoala ca gasca prin apa) ca nu vor da socoteala pentru nimic. De pilda, in cazul tragediei de la Crevedia, nici dupa zece zile de la teribilul eveniment, capii afacerii nu au fost chemati la audieri. Nici nu s-a pus poprire pe averea sau conturile lor bancare. Afacerea merge inainte! Ca doar au proptele acolo sus, la guvern, nu?
La Piovra exista, iar Omertà – legea tacerii – functioneaza. Ca si datul din umeri!
This is Rodica’s Newsletter, a newsletter about looking at the world with an eager eye.
Thank you for taking time to read my newsletter. It is a public text, so feel free to share it.
Multumesc fiindca ti-ai facut tim sa citesti acest text, care este public. Daca doresti, il poti trimite si altor potentiali cititori.