Traim inca un cosmar dupa 24 de ani. Mai dur, mai inspaimantator decat cel din 2000 cand a trebuit sa alegeme intre Corneliu Vadim Tudor si Ion Iliescu in turul doi la prezidentiale. Intre un nationalist ceausist/antonescian si un pro-sovietic, fost apropiat al KGB.
Ascensiunea lui Calin Georgescu, care a venit ca o racheta de pe o pozitie din care nimeni, absolut nimeni su-i dadea vreo sansa sa se califice in turul doi, confirma ceea ce un podcast rusesc pe probleme istorice (Istories.Media) numea “coloana a cincea a Rusiei”. Multumiri pe aceasta cale profesorului Armand Gosu, specialist in probleme rusesti si ale ex-URSS care a postat link-ul.
Este un model pe care rusii (sovieticii) l-au folosit - si continua s-o fac la scana planetara - zeci de ani, despre care serviciile secrete din toate tarile stiu si - acolo unde ele isi fac treaba - urmaresc cu indeaproape actorii implicati si mecanismele folosite. Coloana a cincea a fost evident folosita in toate tarile care au cazut in spatele Cortinei de Fier, folosind cozi de topor care au tradat pentru un pumn de arginti sau doar din foamea de putere. Arhivele desecretizate (atatea cate sunt in acest moment) stau marturie. Romania nu putea scapa, evident, din latul hingherilor.
Coloana a cincea este o minoritate de indivizi folositi de inamicii unei tari (sau grup de tari) care isi propun sa cucereasca/domine acea tara sau cel putin sa rastoarne conducerea ei, instaurand haos. Primele mentiuni ale acestui concept dateaza din timpul razboiului civil din Spania in anii 1930. Si, ce sa vezi? Coloana a cincea de republicani era condusa, sfatuita si manipulata de sovietici! Nazistii au avut si ei cozile lor de topor in al doilea razboi mondial si serviciile secrete americane si britanice au atras mereu atentia asupra pericolului.
Dezinformarea si frica
Instrumentul predilect folosit de papusarii care trag sforile coloanei a cincea este dezinformarea. Cuvantul si imaginea lucreaza miraculos cu creierul indivizilor, mai cu seama cu subconstientul lor. Specialistii in dezinformare analizeaza atent grupul/grupurile cheie de populatie care trebuie sa fie “ametite” astfel incat sa actioneze asa cum isi doresc manipulatorii. Sunt folosite cuvinte cu impact puternic si care au efect pe termen mediu si lung.
Incepand cu Sun Tsu, dezinformarea ca instrument de razboi si creator de haos intr-o societate-tinta a fost un tema predilecta a multor politologi si analisti. Dar, mai cu seama, exercitiul dezinformarii a fost si este folosit spre a obtine victorii politice sau/si militare. Vladimir Volkoff a scris o excelenta carte despre dezinformare ce poate fi numita fara a gresi, un compendiu. Rus la origine, nascut si crescut in Franta, ofiter in serviciile secrete, apoi profesor universitar, a fost pasionat de acest fenomen si a cunoscut in detaliu toate dedesubturile mecanismului dezinformarii. El a impamantenit termenul in literatura de specialitate din Franta. Studiul sau La Désinformation Arme de guerre este uluitoare prin multimes detaliilor and explicatiile ce insotesc diversele cazuri analizate.
Sabotajul, spionajul si terorismul completeaza, alaturi de dezinformare, panoplia instrumentarului folosite de coloana a cincea si stapanii sai. Ceea ce vedem ca se intampla in lume - si ne mira, ne scarbeste sau ne infurie atunci cand nu ne lasa indiferenti - este, dupa umila mea parere, rezultatul implicarii actorilor interesati, puternici, hamesiti de cuceriri si influenta, urand tot ceea ce nu intra in tiparul lor ideologic/psihic. Rusia, China, Iran sunt doar cele mai recente execmple. Sigur, exista si alte cauze ale atator fenomene socante si conflicte armate majore, dar - la fel ca in razboiul din Troia - inamicul nu poate cuceri o cetate puternica daca nu are aliati in interior.
Ne tot intrebam de ce au ajuns romanii un popor mai “maleabil’ decat plastilina sub degetele dibace ale unor manipulatori pe care, adesea, nu-i banuim. Mai intai ca generatia mea si a celor de dupa (nascuti pana in 1980) este rezultatul politicii de a crea “omul nou”. Un concept sovietic, magistral descris de Orwell in 1984. Omul nou este o fiinta legata cu lanturile fricii de un Conducator Unic, indiferent daca este o persoana sau o institutie. Frica de foame, de saracie, de dusmani (reali sau inventati), frica de a ramane fara servici, de a ramane pe drumuri, intr-un cuvant tot ceea ce tine de existenta imediata si de viitorul apropiat.
Pedala pe care se apasa in campaniile electorale, mai ales in Romania, este si credinta ortodoxa care ar fi amenintata - frica, nu? - de catolicii, protestantii si reformatii din UE, dar mai cu seama de politica LGBT. Se adauga si spaima de a fi supusi unor directive europene care contravin, vezi Doamnne, interesului national. Asa se face ca extrema dreapta a castigat tot mai mult teren in toate tarile europene, in America si, evident, in Romania.
Cu un presedinte nationalist - cu iz legionar -, putinist, anti-semit si anti-Occident Romania are toate sansele sa ajunga o victima sigura a celor care inca viseaza ca Moscova este buricul lumii, ca este mai de incredere, mai prietenoasa decat Londra, Paris, Bruxelles sau Washington. Istoria ne spune insa altceva, cu date, documente si marturii.
Dar cum a ajuns C Georgescu, acest personaj cetos, in fruntea clasamentului in batalia pentru presedintia Romaniei? Simplu: prin dezinformare. Printr-o campanie virulenta pe Tik Tok! Adica prin atragerea tinerilor - care se pare ca l-au votat in numar mare - dependenti de telefonul mobil. Cred ca ati vazut adesea pustime care, mergand pe strada, se loveste de trecatori fiindca ochii le spun lipiti de telefon. Sunt ca niste somnambuli, uneori dau cu capul de stalpul de la semafor, atunci cand nu sunyt calcati de o masina!
Cand dependenta de Tik Tok bate serviciile secrete
Ca telefonul mobil a devenit mai degraba un soi de canabis tehnologic stie toata lumea. Dar ca o platforma precum Tik Tok - de provenienta chineza - sa ajute la succesul unui “glont electoral” carpatin, fie el si in turul intai, pare naucitor. Stim insa ca retelele socile pot face sau desface destine, pot ingropa sau lansa candidati pe care “specialistii” nu dau doi bani. Cazul Elon Musk cu a sa plaforma X care l-a ajutat masiv pe Trump sa castige alegerile in America este cel mai recent. Cu bani multi, cheltuind peste 100 milioane USD. Acelasi lucru pare sa se fi intamplat si in turul intai al prezidentialelor din Romania. Fiindca trebuie sa fii ori doldora de bani - ceea ce Georgescu nu pare a fi - ori sa ti se umple cuferele ascunse cu zeci de milioane ca sa poti sustine o astfel de campanie pe o retea de socializare. Si nu cred ca chinezii au facut opere de caritate, nu sunt genul. Asa ca ma intreb daca banii nu au ajuns direct de la Moscova la Beijing…Ca doar prietenul la nevoie se cunoaste.
Este revoltator insa ca serviciile secrete romanesti au dat dovada de incompetenta sau - si mai grav - s-au facut ca ploua (conspiratie? interese poloitice?). Desi sunt platite gras de la bugetul de stat ca sa isi faca treaba - adica sa vegheze la securitatea nationala. Pare insa ca sunt mult mai interesate de politica, afaceri si bani (altii decat cei proveniti din taxele contribuabilor).
Este si mai revoltator ca nimeni din statul roman - servicii, guvern, presedintie - n-a luat in seama avertismntul dat de un istoric austriac, Oliver Jens Schmitt, care de doi ani atrage atentia ca tipul de discurs politic practicat de Georgescu, de sorginte legionara, va aduce imense deservicii Romaniei. Zelea Codreanu redivivus! Asa cum Vadim Tudor se creadea un al doilea Ion Antonescu…
Din pacate, izul de nationalism emana si dinspre institutii alminterea considerate onorabile precum Academia Romana si Biserica Ortodoxa Romana. Mai precis, de la varful acestor institutii, fiindca - asa cum se intampla mereu - exista din fericire si voci “carcotase”, voci care urmeaza bunul simt si interesul national autentic.
Vom vedea ce surprize ne mai asteapta in turul al doilea, pe 8 decembrie. Dar calea pe care Romania risca s-o apuce este una care duce spre iad.
Rodica Chelaru
Hydeaway Bay, Australia
tim insa ca retelele socile pot face sau desface destine, pot ingropa sau lansa candidati pe care “specialistii” nu dau doi bani. Aseară mă uitam stupefiată la dezbaterea din studioul Digi24, unde toți, dar toți cei prezenți, de la moderatori la invitați, erau năuciți de procentele lui Georgescu. Cum e posibil să nu avem nici măcar analiști care să avertizeze și să analizeze asemenea situații/personaje? O să mergem în turul doi, și cine știe ce surprize avem și acolo. A doua imensă spaimă a mea este popularitatea acestui discurs legionar în rândul tinerilor. Istoria se repetă, că ne convine, că nu.